2008

2008-01-01

 

Finsk Vinnare - 08       2008-12-14

Bra kritiker med betyget excellent för samtliga deltagande Russkiy Toy från Kennel Natural Choice och ett cert till Zeke!

Zeke låg bra till under bedömningen och slutade efter mycket jämförande som 2:a bästa hane efter D´Gentleman Udachi från Finland. Ett finskt cert blev vinsten denna gång. Övriga placerade hanar var (om jag kommer ihåg rätt) champions så man får väl säga att insatsen var klart godkänt!  

Asta och Aura charmade publiken i juniorklasserna men fick se sig slagna av de äldre mer mogna juniorerna. Domare Satu Stenroos från Finland sa efter bedömningen om Aura att "ge henne ett år att växa till sig så kommer det ordna sig nästa gång". Vi var glada över den extrakritiken... Alla var jätteduktiga och vi hade en trevlig helg på den välskötta utställningen. De heltäckande mattor i ringarna är kanon...!

 

 

Zeke Norsk Vinnare - 08       2008-11-22

Ännu en gång visade sig Zeke jättefint, denna gång i norska Hamar. Av 6 långhåriga stod han till slut som BIR och NV-08

Vi startade kl 04.20 från Sälen där vi tillbringat natten och var framme i Hamar redan 06.30 så vi var i väääldigt god tid och fick vänta ett bra tag innan vi fick komma in i Vikingaskeppet, Hamars olympiska stadion.

Domare Svein Helgesen från Norge började bedömma 8 släthårig Russkiy Toy kl 9 och efter en grundlig bedömning stod Hilde Barikmos nyimporterade tik från kennel Samarskiy i Ryssland som BIR. Tiken hade kommit till Norge dagen innan så vilken kanonstart att bli norsk champion och norsk vinnare på en gång!! Grattis Hilde!

Efter det var det dags för de långhåriga representanterna för rasen och där visade sig min Zeke på ett mycket bra sätt och blev bästa hane. TIll slut blev han BIR, gissa om vi var glada!?! Han fick förutom titeln NV-08 även ett cacib (!) Spännade med tanke på att rasen väl inte ska få cacib överhuvudtaget i något FCI-land? Jaja, kul att ha i alla fall! :-)

Det blev en lång väntan innan det var dags för gruppfinalen på eftermiddagen men tiden gick utan problem. För det fanns ju många montrar att botanisera i och det var lite annorlunda utbud än här hemma i Sverige.

Norska Kennelklubben firar 110 år i år så under finalen var temat sent 1800-tal. Alla Kennelklubbsrepresentanter inne i finalringen var klädda i dåtida kläder, den ena tjusigare än den andra! Tyvärr var så klart batteriet slut i kameran så jag kan inte visa några bilder på de maffiga klänningarna och hattarna som damerna bar. :-( 

Norska dialekter kan vara svåra att förstå ibland och i högtalarversion var det stört omöjligt att förstå vad som sas så jag höll koll på gruppdomaren som var samma som dömt rasen, Svein Helgesen. Så när han reste sig gick jag också och tur var väl det för förgranskningen var i full gång när jag kom fram till uppsamlingsringen. Bedömingarna skedde smidigt och effektivit och med behagligt tempo inne i finalringen så det var snart vår tur att gå in i ringen under kristallkronornas dunkla sken. Det gällde att planera hur hundarna skulle stå för att inte hamna i nästintill totalt mörker, men det gav bara en extra krydda åt tävlingsmomentet!

Gruppen vanns av en Bichon Frisé som också slutade som BIS-3. Dessutom visade det sig senare att samma hund var Norges vinstrikaste hund 2008!

BIS-4 blev svarta dvärgschnauzern Fixus Hasta la Vista som bor i Norge men är svenskfödd och har vunnit många meriter.

När finalen var klart lite efter kl 18 packade vi ihop våra saker och körde på isiga och snöiga vägar tillbaka till Dalarna. Jag kan lova att jag sov gott den natten! Och det behövdes för kl 6.30 åkte vi hem till snökaoset i Stockholm igen.

Tack mamma Birgitta för att du följde med och tog hand om Zeke på ett så bra sätt hela dagen!

 

 

Triss i Championat på Gotland       2008-08-31

Wilma, Bella och Mållgan kan numera titulera sig Svenska Utställningschampions.

Återigen for vi iväg med båt för att vara med på två utställningar på Gotland. Denna gång på sensommaren men vädret visade sig vara snudd på bättre än mitt i sommaren. Förra året gick vi in i ringen i hällande ösregn och det är för det mesta inte det bästa vädret för att de här små hundarna ska vilja visa sig från sin bästa sida...

I år slapp vi regnet, däremot blåste det rejält på söndagen. Både rosett-ställ och ringens domartält blåste omkull precis innan vi skulle in i ringen, men med gemensamma krafter fick vi allt på plats igen. Blåsten i kombination med ett underlag i ringen som mer likande ett marslandskap med kratrar och ojämnheter lite här och var gjorde att det gällde att planera hur hundarna skulle visas för att de inte skulle fösvinna ner i någon svacka...

 Men vad gjorde väl det!!!

 Wilma som fyllde två år för bara några dagar sedan tog cert på lördagen för domare Fransisco Blanco Sanchez och blev därmed kennels första SUCH (svensk utställningschampion)! Yippie!!! Hon blev BIM mot brorsan Elvis som tog BIR och följdaktligen även han blev Champion!

Bella tog sitt andra cert  och blev BIM och Mållgan blev andra bästa hane med ett ck.

 Nerverna var rätt spända på söndagen när Ingela Nilsson skulle dömma Russkiy Toy. För i och med Bellas cert dagen innan stod nu båda två för championatet. Men oron var obefogad för både Mållgan och Bella skötte sig jättebra och tog båda certen och gick ut ur ringen med varsin championat-rosett! Mållgan blev BIR och representerade rasen i stora ringen i gruppfinalen och Bella blev BIM.

Det gick åt många hemlagade köttbullar denna dag om inte annat för att fira!

 

Mållgan och Bella BIR och BIM och SUCH 31 aug 2008

 

                               

         Wilma                                     Bella                                     Mållgan

 

 

Asta, Nicko och Petit har varit på utställning      2008-08-24

Alla skötte sig bra och Asta slutade som BIR och BIG3

Nicko och Petit gjorde sin utställningsdebut i dag på Vågsjö Gård i Täby. Skönt att vara på hemmaplan för en gång skull!

Strålande sommarväder gjorde att det blev en härlig dag. Om vi bortser från alla getingar förstås...

Nicko och husse Fredrik gick modigt in i ringen som första ekipage och skötte sig över all förväntan med tanke på att det var premiär för båda två. Lugnt och fint förutom en vild dans på bordet. Ja inte av husse då utan av Nicko. Asta var inte mycket bättre när det var vår tur men domare Owe Wiman hade god hand med nybörjarna och de blev snart lugnare. TIll slut valdes Asta till BIR valp 4-6 månader och Nicko fick sin första BIM-rosett. Superpremiär!

Petit var även hon jätteduktig och fattade snart galoppen. Hon gick i ringen som om hon aldrig hade gjort något annat. Och hon stod stilla på bordet. Bra tränat av matte Mie! :-) En andra-placering blev resultatet denna gång.

Som BIR-valp tävlade Asta i gruppfinalen för domare Mona Uddenholm och hon blev direkt uttagen bland de fem som fick vara kvar i ringen för placering. Vi hade enbart visat oss stående hittils och fick ställa oss som femte ekipage. När alla sedan fick gå ett varv och visa sina rörelser plockades Asta upp till tredje plats! BIG-3 blev dagens slutresultat!

 

 

Lyckad nypremiär för Mållgan!        2008-08-10

Mållgan har vuxit till sig och det gav resultat i Askersund i helgen. Glädjen var stor när han blev bästa hane och fick sitt andra cert, och den höll i sig när dagens domare Ann Rode dessutom placerade honom som BIR!

Bella fick jättefin kritik och slutade som 3:a i btkl med ett ck.

 

Cora har blivit mamma        2008-07-26

I dag födde Cora 3 pigga valpar. Hon har länge längtat efter att få egna valpar att ta hand om och är en exemplarisk mamma.

 

Zeke BIR i Riga       2008-07-20

Zeke visade sin bästa sida och tog Lettiskt juniorcert och blev dessutom BIR i lördags... 

Vi åkte till Lettland med målet att få ett juniorcert. Att Zeke sedan kammade hem BIR kändes otroligt roligt för det var en hel del fina hundar med på tävlingen. Totalt var 12 långhåriga Russkiy Toy anmälda, 6 av varje kön. BIM blev Iziumina Mazasis Elfas som, om jag kommer ihåg rätt, blev 2 bästa junior-tik på WW-08.

Finalen skulle börja först vid 19-tiden så det blev brådis att försöka byta båtbiljett till dagen efter. Men det gick inte så vi fick ge oss av utan att veta hur vi hade stått oss i konkurrensen med övriga grupp 9-raser. 

Vi började dagen med att ställa upp i Toyklubbens clubmästerskap 2008. Där blev Zeke med väldigt fin kritik placerad som andra bästa juniorhane.

Tyvärr har jag ingen aning om vad det står i kritikerna för den är på Lettiska... och vi hann inte få någon översättning innan vi rusade till båten. Så är det någon som kan språket tar jag tacksamt emot en översättning! :-)

Tanken med att vinna ett junior-cert var att Zeke skulle bli Lettiskt Junior-champion. Och eftersom han är junior-champion i både Estland och Litauen så skulle han då med automatik få titeln Baltisk Junior-champion. Om det blir så lever jag i ovisshet om tills jag får svar från Lettiska kennelklubben för reglerna är snåriga och olika i alla länderna så har vi otur behövs det tre juniorcert istället för ett och det hinner vi inte prestera innan han blir 18 månader. That´s Life!

 

Russkiy Toy på bild i Norrköpings Tidningar         2008-07-14

Asta och Ulrika blev intervjuade av Norrköpings Tidningar under utställningen i Finspång.

Läs artikeln här

 

A-kullens utställningsdebut            2008-07-12  

Asta och Aura var i dag med på sin första utställning. De var jätteduktiga och rodde hem varsin BIR-valprosett och fick strålande fin kritik. Som grädde på moset blev Aura uttagen i BIG-finalen och var till slut kvar bland de fem främsta.

Det var tre valpar som placerades på Finspångs Brukshundklubbs inofficiella utställning i klassen 4-9 månader och vi fick lämna ringen utan ytterligare rosett vid denna premiär. Bra jobbat av fröknarna som fyllde 4 månader för bara 5 dagar sedan! Gissa om de har en stolt matte?!?

Bella var med i öppen klassen och skötte sig bra hon också, även hon fick en BIR-rosett. Det var ett tag sen hon var med på utställning och det blev en bra träningsdag för oss alla i strålande solsken.

Tack till hjälpredorna Jasmin, Lola och Cecilia som var med på en utställning för första gången!

Estland vinnare-08         2008-06-05

Strålande resultat när vi var i Tallin i helgen! Zeke tog juniorcertet och blev även bästa junior så nu är han Junior-champion i både Estland och Litauen.

Snudd på full pott när vi var i Tallin i helgen!

Zeke skötte sig strålande och knep juniorcertet och blev även bästa junior. Ramune Kazlauskaite från Litauen jämförde länge och väl honom och den ena championhanen och satte till slut Zeke som andra bästa hane med en mycket fin kritik. Så nu är han både Litauisk och Estländsk Junior-champion. Får se om vi hinner över till Lettland och testar lyckan där innan han blir 18 månader.

Ryss-kompisarna från Kennel Jagnes hade också en bra dag. Elvis blev BIR och Freya  blev juniorvinnare och bästa junior. Stora kompisen Yatzy hade superkonkurrens i greyhound-ringen men gissa vår glädje när han efter lång och noggrann bedömning av Nina Karlsdotter stod som BIR och senare som BIG-3.

Nästa år räknar vi med att  få med oss juniorer från våra egna uppfödningar.  Det ska verkligen bli spännande!

 

Bella har blivit mamma!            2008-04-14

Bella och Zeke fick till det på Alla Hjärtans Dag och i dag visade sig resultatet. Tre små tik-valpar alla, sobelfärgade. Läs mer... 

 

Zekes första svenska cert            2008-03-23 

Zeke tog sitt första svenska cert i Älvsjö på påskdagen och blev BIM.

Helena Sundsgårds näpna Lilla Brun fick omdömet "starquality" av domare Göran Bodegård och blev rasens långhåriga BIR-representant i stora ringen där hon dessutom blev uttagen bland de 7 sista i grupp 9! Elvis gjorde henne sällskap som korthårig BIR och vi fick gå in som första ras.

YIPPIE!! Äntligen börjar rasen uppmärksammas i finalringarna!

En eloge till speakern som beskrev varje ras på ett trevligt och informativt sätt så att även de som inte kan så mycket om raserna fick stor behållning av finalen.

 

 

Lilla Brun och Zeke med ras och grupp-domare Göran Bodegård

 

 

 Zeke är numera Litauisk Junior-champion           2008-03-19

Zeke skötte sig strålande i helgen och vann alla tre möjliga juniorcerten i Vilnius. I och med det blev han Junior-champion. Både Zeke och Betty knep titlarna LT JNW-08... 

Oj vilken helg! Spännande att vara och köra i nya länder. Vi kom med båten från Stockholm till Riga i Lettland fredag förmiddag och körde direkt ner mot Litauen och vårt mål för helgen - Vilnius och Litauens W-08.

Grått och ruggigt till en början men solen tittade fram på söndag eftermiddag så vi fick se denna vackra stad i varierande väderlek. Vi bodde mitt inne i gamla stan, så det var nära till inhemska restauranger och vackra gamla hus. Renoverade på framsidan men inte på baksidan... 

Jag och Sara åkte med Mie Jagne på kennel Jagnes och hennes dotter Melina och vi hade fem hundar av tre raser med oss. Självklart krockade de flesta starttiderna så det blev ett fasligt flackande mellan tre hallar i två olika byggnader under två dagar. Vi var rätt slut när helgen var över...

Våra hundar var jätteduktiga och tålmodiga även när det blev snabba ryck mellan ringarna. Resultatmässigt hade vi satt extremt höga mål och härligt nog nådde vi nästan hela vägen! 

 

Från Kennel Natural Choice: 

Zeke

 • Lithuanian Winner 08: junior-cert, bästa junior, LT JNW-08
 • Terrierspecial: junior-cert, BOB (uttagen i första gallringen i BOB-finalen)
 • International show: junior-cert, BOB (BIR),  LT Junior Champion

Betty (vit dvärgschnauzer)

 • Lithuanian Winner 08: junior-cert, bästa junior, LT JNW-08
 • International show: very good (1)

 

Från Kennel Jagnes: 

Yatzy (Greyhound)

 • Lithuanian Winner 08: cert, cacib, BOB, LT NW-08, LT Champion, BIG-3
 • International show: Exellent (1, ck)

Elvis

 • Lithuanian Winner 08: cert, BOB, LT NW-08
 • International show: cert, BOB
 • Terrierspecial: cert, BOB

Freya

 • Lithuanian Winner 08: junior-cert, LT JNW-08
 • International show: very good (1)
 • Terrierspecial: junior-cert
Zeke och Sara efter första gallringen i Terrierclub-finalen.
BIS-1 blev Svarta Terriern till höger.
Domare Valentina Ivaniecheva, Ryssland ´
 Vilka duktiga finalister!!!
 
Betty och Ulrika under Lithuanian Winner-08
Domare: Vikturas Avtnusko, Litauen
Yatzy och Mie, Lithuanian Winner -08, LT ch, med placering BIG-3 (dagens skörd)
Domare: Göran Bodegård, Sverige

 

Valparna är födda!          2008-03-07

Wilmas stora mage visade sig innehålla hela 5 valpar! Sverige-högsta notering?? Ett jämnstort gäng som vägde runt 100 - 110 gram var.

Den stolta fadern är släthåriga black & tan-färgade Rusthollin Cupido från Kennel Rusthollin i Finland. 

5 fina små russkiy toy-troll såg dagens ljus i fredags den 7 mars. 3 tikar och 2 hanar. Alla är tanfärgade, två i svart och tre i en ljusare grå kulör.  Ska bli spännande att se vad de utvecklar sig till både när det gäller färg, hårlag och personlighet.

Första valpen kom vid ett på natten och den femte lite före fem på morgonen. Femman lät vänta på sig i över två och en halv timme och jag kan redan se tendensen att hon är en cool självständig liten dam som gärna ligger i godan ro en bit från sina syskon.

Att det var många valpar på G anades tidigt eftersom magen var enorm och blev sen bekräftat vid röntgen för några veckor sedan. Veterinären smålog och sa att vi gärna fick komma och hjälpa till att räkna för de var inte överrens om hur många valpar som syntes på skärmen :-)  Läs mer...

 

Vi väntar smått!         2008-02-09

Nu syns det att Wilma är dräktig, magen växer så det knakar och blir rundare för var dag! Jag har aldrig tvivlat för hon har varit helt förändrad sen första dagen efter parning.  Spännande!!!

Vi åkte till Åbo bara några timmar efter att vi kommit hem från MY DOG så att Wilma skulle få träffa den blivande fadern. 

Rusthollin Cupido blev snabbt godkänd av Wilma... och av mig :-) En riktigt fullpoängare både till temperament och utseende. Valparna är beräknade till den 10 mars.  

 

En ny tupp i hönsgården    2008-02

Nu har Zeke flyttat hem till oss! En nyss fyllda 1-åring som verkar tycka det är rätt ok här med alla tikar som är nyfikna på vem snyggingen är.

Bella och Zeke blev ögonblickligen förtjusta i varandra och håller ihop mest hela tiden.  Det passar bra för tanken är att han ska bli Bellas fästman nästa gång hon löper.

 Zeke är född den 29/1 2007 hos Annelee och heter Gold Standard af Born to be Wild i stamtavlan.

 

 
Gold Standard af Born to be Wild

 

 

Betty BIM-valp på SV-08          2008-01-05

Vi har varit på Göteborgs-äventyr! Betty skötte sig strålande på MY DOG och blev bästa tik-valp. Fyra vita dvärgschnauzer-tikvalpar deltog och kullsyster Saga knep tredjeplatsen på sin utställningspremiär. 

 Ulrika och Mie åkte till Göteborg med 2 greyhounds, 1 dvärgschnauzer och 6 Russkiy Toy. Vi lämnade bilen hemma och åkte tåg med SJ..... vi ställde hundar alla fyra dagarna och bodde i ett pytte-litet hotellrum.

Den bedriften är väl värd en guldmedalj?! :-)